Belangrijke resultaatsgebonden informatie: hoe groeit haar?

Menselijk haar groeit niet gelijkmatig of consequent. Ieder haartje op het lichaam heeft een steeds terugkerende haargroeicyclus:

Een haartje groeit vanuit een haarworteltje (= haarfollikel), die op zijn beurt ontstaan is in een haarzakje. Bloedvaatjes zorgen voor de voeding van dat haarzakje, waardoor er een haarworteltje ontstaat dat later ook een haartje produceert.

De haargroei is verschillend bij iedereen, afhankelijk van leeftijd, gewicht, metabolisme, hormonen, medicatie en etnische achtergrond. Ondanks deze verschillen doorloopt elk haartje drie fasen in de groeicyclus:

1. Actieve groeifase (of anagene fase): Tijdens deze fase wordt er pigment of melanine gevormd in het haartje en de haarwortel. Het haarworteltje staat nu nog volledig in contact met het haarzakje. Het duurt gemiddeld 6 weken vooraleer er opnieuw actieve haartjes geproduceerd worden, daarom behandelen we u iedere 6 weken!

2. Overgangsfase (of catagene fase): overgangsperiode van ongeveer 2 weken waarbij een actief haartje zich voorbereidt om daarna over te gaan in een rustfase: het haartje is volgroeid en stopt met groeien. Hier laat het haarworteltje het haarzakje los. Tijdens deze fase neemt ook de pigmentvorming af, waardoor de haarwortel geleidelijk kleurloos begint te worden en dus ook niet kan vernietigd worden.

3. Rustfase (of telogene fase): de haarzakjes rusten uit en herstellen om nadien een nieuw haartje aan te maken

Belangrijk om weten: niet alle haren groeien tegelijkertijd, zitten niet in dezelfde fase en kunnen dus niet tegelijk behandeld worden. De tijd die elke fase neemt is afhankelijk van diverse factoren.

 

 

Website door rubenvaes.be | SEO door jakency | links